07-11-2016 16:31 | Door: Chris Thijssen

Een duurzame tuinbouwinnovatie van de bedrijven Aqua-Terra Nova en Moor Filtertechniek is uitgeroepen tot winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016 van de Rabobank in de categorie Food & Agri.

Aqua-Terra Nova en Moor Filtertechniek ontwikkelden samen de innovatie Triton, een bioreactor voor in de glastuinbouw. Volgens de bedrijven regelt Triton met een biologische waterzuiveringstechniek op natuurlijke wijze de watersamenstelling, zonder gebruik van chemische middelen of toevoegingen.

Dat levert een schoon watersysteem op, met minder afvalwater en een gezonde microflora, stellen de bedrijven. Dat zou de planten in de kas gezonder en weerbaarder maken. Daarnaast zouden de planten op deze manier een hogere productie leveren, tot wel 5 procent.

Duurzame tuinbouw

De jury van de Herman Wijffels Innovatieprijs prijst vooral het duurzame aspect van Triton. “De Triton zorgt voor duurzamer gebruik van water en minder chemische stoffen in de tuinbouw. Sterk is dat het hele proces in beeld is gebracht en dat slim is samengewerkt met andere partijen. De Triton is een baanbrekende innovatie, die een wereldwijde ketenbrede impact in de tuinbouwsector kan betekenen.”

Naast Aqua-Terra Nova en Moor Filtertechniek zijn ook AquaBattery en Hersenz uitgeroepen tot winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016, respectievelijk in de categorieën Circulaire Economie en Vitale Gemeenschappen & Zorg. Alle winnaars ontvingen € 20.000, voor de verdere ontwikkeling van hun innovaties.

Bron: Rabobank | Foto: Samuel Zeller, via Unsplash Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)