17-12-2013 12:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De wijnindustrie in het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de afgelopen jaren behoorlijk geprofiteerd van de warmere temperaturen.

Door de klimaatverandering zijn de temperaturen in het VK ernstig gaan stijgen. De stijging is zelfs hoger dan het globale gemiddelde. Die opwarming van het klimaat heeft voordelen opgeleverd voor Britse wijnproducenten.

“De opwarming van het klimaat heeft zeker geleid tot voordelen voor de Britse wijnproducenten, zo heeft de industrie momenteel de potentie om maar liefst vijf keer zo groot te worden”, Chris Foss,  head of wine department Plumpton College.

Verder hebben de wijnproducenten in China, Rusland en Scandinavië ook geprofiteerd van de temperatuurstijging door droge zomers en milde winters.

Wijnindustrie

Het succes voor wijnproducenten in voorheen koelere gebieden heeft een keerzijde. Klimaatverandering is een ernstig probleem voor de traditionele wijnregio’s. Hogere temperaturen en minder neerslag in de top wijnregio’s leiden tot een vermindering van de wijnproductie.

Onderzoekers menen dat de gevolgen van klimaatverandering het grootste gevaar gaat opleveren voor de wijnindustrie in Europa. De productie in de traditionele regio’s Bordeaux, Rhone en Toscane zal met de huidige situatie zeker met 85 procent gaan dalen. De gebieden waar het land nu tussen de 19 en 73 procent bruikbaar is voor wijnproductie zal in het jaar 2050 niet meer bruikbaar zijn. Deze voorspellingen werden eerder dit jaar naar buiten gebracht in een studie van de National Academy of Science. 

Bron: environmentalleader | Foto: Chrisada Sookdhis