12-01-2017 07:56 | Door: Chris Thijssen

De Belgische veevoederproducent Dumoulin heeft voer ontwikkeld dat voorkomt dat het vlees van niet-gecastreerde biggen stinkt.

In verschillende landen worden biggen de eerste dagen na hun geboorte zonder verdoving gecastreerd. Dit gebeurt om te voorkomen dat het vlees gaat stinken als het wordt gebakken.

Duurzaam veevoer

Een alternatief voor de castraties, die in verschillende landen onverdoofd plaatsvinden, zou het veevoer Taintstop van de Belgische veevoederfabrikant Dumoulin kunnen zijn.

Berengeur wordt onder meer veroorzaakt door de stof Skatol, die bij fermentatieprocessen in de darm van biggen ontstaat. Bij niet-gecastreerde beren zijn de concentraties van deze stof hoger, omdat de afbraak ervan door de lever door testiculaire steroïden wordt geremd.

Het nieuwe voederconcept van Dumoulin is dan ook gericht op een betere darmwerking van biggen. Dat zou ervoor zorgen dat de dikke darm geen berengeur meer veroorzaakt. De varkensbeer moet daarvoor de voeding minstens drie weken voor het slachten krijgen.

Dierenwelzijn

In Nederland spraken supermarkten in 2012 af geen vlees meer van gecastreerde varkens te verkopen. Castreren zelf mag nog wel in Nederland, maar sinds 2012 uitsluitend onder verdoving. Vanaf 2018 geldt ook een verbod op verdoofd castreren in de Europese Unie.

Nederlandse varkenshouders hebben afgesproken af te stappen van de castraties, op voorwaarde dat de markt het zogeheten berenvlees accepteert. Omdat dat nog niet in alle landen het geval is, kunnen de Nederlandse varkenshouders nog niet volledig stoppen met het castreren. Zo is volgens Varkens in Nood het varkensvlees dat Nederland exporteert – naar schatting 40 procent van het totaal – vaak afkomstig van dieren die gecastreerd zijn.

De oplossing van Dumoulin kan wellicht bijdragen aan het uitbannen van de castraties.  

Bron: Dumoulin, Varkens in Nood | Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com