18-01-2017 12:04 | Door: Chris Thijssen

Aardappelproducent Lamb Weston/Meijer verbruikte in het jaar 2015-2016 21,3 procent minder energie ten opzichte van basisjaar 2008. De totale CO2-voetafdruk daalde met 14,6 procent.

Dat meldt Lamb Weston/Meijer in zijn nieuwe duurzaamheidsverslag over 2015-2016. De afgelopen twee jaar investeerde het bedrijf naar eigen zeggen flink om zijn duurzaamheidsambities voor 2020 waar te maken.

Transport over water en spoor

Behalve een reductie van het energieverbruik, wist Lamb Weston/Meijer in 2015-2016 ook het aantal transportkilometers over de weg te verminderen. Door meer vervoer via water en spoor te laten plaatsvinden, wordt er volgens het bedrijf jaarlijks ruim 6 miljoen kilometer op de weg gereden.

Hergebruik en recycling

Verder zag de aardappelproducent in 2015-2016 een verhoging van de aardappelbenutting per ton geconsumeerd eindproduct met 4,5 procent. Daarnaast stort Lamb Weston/Meijer geen afval en wordt 0,2 procent verbrand. Van de bijproducten en afvalstromen wordt bovendien 99,8 procent hergebruikt of gerecycled.

Duurzaam watergebruik

Op het gebied van waterverbruik, dat bij Lamb Weston/Meijer in 2015-2016 met 0,3 procent daalde, liggen nog kansen. “Wij geloven in de Innowater-techniek die ons procesafvalwater volledig zuivert, zodat het kan worden hergebruikt als voedselveilig drinkwater in onze productieprocessen”, schrijft het bedrijf in zijn duurzaamheidsverslag.

“Voordat wij op een effectieve manier een zuiverings- en waterhergebruiksysteem kunnen implementeren, moeten we onze waterzuiveringsinstallaties op diverse fabrieken naar een hoger niveau tillen. Dit is noodzakelijk om de Innowater-techniek op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier te kunnen implementeren en onze duurzaamheidsdoelstelling op het gebied van water te realiseren.”

Zo stelt Lamb Weston/Meijer zich als doel om in 2020 zijn directe waterverbruik met 50 procent te hebben verlaagd. Daarnaast heeft het bedrijf de ambitie om de kwaliteit van zijn procesafvalwater te verbeteren en het gebruik van grond- en oppervlaktewater in gebieden met waterschaarste te verminderen.

Energie-efficiëntie

Daarnaast heeft de aardappelproducent de ambitie om in 2020 zowel zijn directe energieverbruik per ton eindproduct als de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent te verminderen.

Voedselverspilling verminderen

Verder moet de aardappelbenutting per ton geconsumeerd eindproduct met 10 procent worden verhoogd. Zo wil het bedrijf de verwaarding van bijproducten en afvalstromen maximaliseren en een bewustere consumptie in de voedselketen stimuleren. Om dat te bereiken, heeft het bedrijf plannen voor samenwerking met klanten, zoals restaurants, om voedselverspilling te verminderen.

Bron: Lamb Weston/Meijer | Foto: Shutterstock.com