09-02-2017 12:02 | Door: Chris Thijssen

Groente- en fruitleverancier Staay Food Group bouwt in Dronten een verticale boerderij voor duurzame teelt van sla.

Dat meldt Philips Lighting in een persbericht. Het bedrijf levert de LED-belichting, waarmee gewassen in de verticale boerderij worden beschenen.

De 900 vierkante meter grote verticale boerderij, die naar verwachting in de tweede helft van 2017 operationeel wordt, krijgt 3.000 vierkante meter teeltruimte. De sla die er binnenkort groeit, wordt geteeld zonder gebruik van pesticiden.

Duurzame teelt

“De indoor productie van sla betekent niet alleen dat pesticiden worden vermeden, het betekent ook veel minder bacteriën en daardoor een langere houdbaarheid als het product bij retailers is. Met sla die op dezelfde plek wordt verpakt als waar die wordt geteeld, besparen we op transport voordat de distributie naar retailers plaatsvindt”, zegt Rien Panneman, CEO van Staay Food Group, in het persbericht.

“Daarnaast kunnen we, door weerfluctuaties te vermijden, een geoptimaliseerde en stabiele productieomgeving realiseren om consistente en optimale productkwaliteit te garanderen.”

De boerderij gaat volgens Philips Lighting producten leveren aan 'een van de grootste supermarktketens in Europa'. Welke keten dat is, maakt het bedrijf niet bekend. Volgens Philips Lighting wordt de nieuwe faciliteit in Dronten de eerste in Europa die commercieel opereert en op grote schaal aan retail levert.

De faciliteit wordt daarnaast gebruikt voor testen en procesoptimalisatie.

Juiste combinatie

Bij verticale teelt is het van belang dat gewassen worden geteeld volgens het juiste groeirecept. Dit is de ideale combinatie van water, temperatuur en kunstmatige belichting. Om voor de nieuwe verticale boerderij het juiste groeirecept te bepalen, werkten Staay Food Group en Philips Lighting samen met het veredelingsbedrijf Rijk Zwaan.

Wim Grootscholten, marketing en business development manager van Rijk Zwaan: “De tests die we binnen dit project uitvoeren stellen ons in staat om te identificeren welke variëteiten optimaal zijn voor teelt in een verticale boerderij, en ook welke variëteiten de beste smaak en textuur bieden.”

Dat draagt volgens Grootscholten bij aan de ontwikkeling van oplossingen voor de groeiende wereldbevolking. “We geloven dat verticale boerderijen steeds belangrijker worden, omdat we in de toekomst meer economische en ecologische druk zien om fruit en groente te produceren, zoals sla, dichter bij waar consumenten zijn gelokaliseerd.”

Lees ook:

Bron: Philips Lighting | Foto: Philips Lighting (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)