15-02-2017 07:43 | Door: Erik Verheggen

De neergang van de wereldwijde bijenpopulatie stelt boeren en tuinders voor een uitdaging. Japanse onderzoekers komen met een mogelijke oplossing: een piepkleine ‘sticky drone’.

Dat meldt New Scienctist. Bijen zijn cruciaal voor de bestuiving van bloemenproducerende planten, dat is driekwart van alle gewassen die in de landbouw gebruikt worden.

Het aantal bijen neemt echter steeds verder af, constateerde ook wetenschappers van het Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology. De oplossing? Een drone van slechts een paar centimeter groot. De drone is bedekt met een matje van paardenhaar, dat gedrenkt is in een kleverig goedje.

bijen

Het is de onderzoekers in een proefopstelling gelukt om stuifmeelkorrels over te brengen van mannetjesplanten naar vrouwtjesplanten, net zoals bijen dat in de natuur doen. Daarbij werden de kwetsbare meeldraden en stampers niet beschadigd.

Autonome drone

Er is echter nog een belangrijk obstakel dat grootschalig zwermende bijendrones in de weg staat. De Japanse drones moeten nog met de hand bestuurd worden. Volgende stap is dan ook een autonome drone, die niet alleen de functionaliteit heeft, maar ook het benodigde gedrag om de taak van bijen over te nemen.

De onderzoekers zien een toekomst voor zich waarin bijen en drones samenwerken aan bevruchting van gewassen. Dat idee krijgt echter niet bij alle wetenschappers de handen op elkaar. In New Scientist wijst een Australische onderzoeker op de enorme aantallen drones die nodig zijn. Zo bestaat een flinke amandelboerderij uit kilometers grote akkers, waarbij elke amandelboom 50.000 bloemen draagt.

Bron: NewScienctist, Modern Farmer | Foto: Pakhnyushchy/Shutterstock