21-02-2017 13:44 | Door: Chris Thijssen

Minder en beter vissen kan de visserijsector jaarlijks $ 83 mrd extra opleveren. Dat leidt tot meer inkomsten in ontwikkelingslanden en een verbetering van de wereldwijde voedselzekerheid.

Dat blijkt uit het rapport The Sunken Billions Revisited van de World Bank Group. Het rapport toont aan dat een reductie van de wereldwijde visserij-inspanning visbestanden de kans geeft om te herstellen van overexploitatie. Daarnaast zal dit leiden tot een toename van het gewicht, waarde en prijs van aangevoerde vis, wat de rentabiliteit van de visserijsector zal boosten van $ 3 mrd naar $ 86 mrd per jaar.

Een vermindering van de visserij-inspanningen leidt daarnaast tot gezondere vispopulaties, waardoor meer vis wordt gevangen en aangeland. Daarmee kan volgens de World Bank Group worden ingespeeld op de wereldwijd groeiende vraag naar vis en de verbetering van voedselveiligheid in verschillende landen in de wereld.

Duurzame visserij

“Deze studie laat zien wat we in verschillende landencontexten hebben gezien: de oceanen een ‘break’ geven, loont”, zegt Laura Tuck, vice president for sustainable development van de World Bank, in een persbericht.

“Bewegen richting duurzamer visserijmanagement, door aanpakken die zijn toegespitst op lokale omstandigheden, kunnen significante voordelen opleveren voor voedselveiligheid, armoedevermindering en langetermijngroei.”

Duurzame aquacultuur

Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) is circa 90 procent van de marine visserijen die de organisatie monitort, volledig bevist of overbevist. In 2005 lag die hoeveelheid nog op 75 procent.

Maar ook andere oorzaken, zoals vervuiling, kustontwikkeling en de impact van klimaatverandering, hebben volgens de World Bank Group een negatief effect op de visbestanden. Daarom helpt de bank landen om het management van hun visserijen te verbeteren en te investeren in duurzame aquacultuur.

Bron: World Bank Group | Foto: public domain