22-02-2017 07:26 | Door: Chris Thijssen

Chemieconcern BASF en de European Space Agency (ESA) zijn een samenwerking gestart om te onderzoeken hoe satellietbeelden en -data het best kunnen worden ingezet om water- en gewasbeschermingsgebruik in de landbouwsector terug te dringen.

In de samenwerking biedt BASF zowel experts als informatie op het gebied van landbouw, landbouwdata en feedback van agrariërs. ESA ondersteunt het project door middel van het beschikbaar stellen van satellietbeelden en -data.

Satellieten zijn een belangrijke databron voor digitale gewasbeheeroperaties, schrijft BASF in een persbericht. Volgens het bedrijf leveren satellieten informatie voor een groot scala aan agrarische beslissingen, zoals optimale plant- en oogstmomenten.

Duurzaam gebruik gewasbescherming

Daarnaast kan op basis van deze gegevens advies worden uitgebracht op het gebied van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen, machines en water. Zo kunnen boeren hun dagelijkse taken efficiënter inplannen en hun bedrijfsvoering verduurzamen.

Om deze en andere agrarische behoeften te ondersteunen, willen BASF en ESA naar eigen zeggen innovatieve digitale tools en diensten ontwikkelen en testen.

Positieve milieu-impact

“Samen met BASF en boeren zullen wij focussen op het leveren van real-time satellietgebaseerde informatie om het gebruik van meststoffen te optimaliseren en de watervraag voor irrigatiesystemen te verminderen. Dat heeft een positieve impact op zowel het milieu als op de kosten”, zegt Josef Aschbacher, director earth observation programmes van ESA, in een persbericht.

“Data van onze satellieten kan ook worden gebruikt om opbrengstvoorspellingen te verbeteren, wat een rendement garandeert op Europese investeringen in de ruimte.”

Bron: BASF | Foto: public domain