15-03-2017 07:49 | Door: Chris Thijssen

Chefs van restaurant The Kitchen in De Bijenkorf in Amsterdam oogsten sinds kort verse kruiden, die in het restaurant van de winkelketen worden afgekweekt. Daarvoor werkt de Bijenkorf samen met GrownDownTown, dat een innovatief systeem met ledlichten en waterbassins ontwikkelde.

De kruiden groeien in houten kweekkratten, die zijn gemaakt van gebruikte houten pallets. In de kratten bevindt zich een waterbassin. Omdat de plantjes binnen groeien, worden ze beschenen met ledlicht.

Lokale kruiden

De chefs van The Kitchen kweken de plantjes niet volledig zelf op; de eerste groeifase vindt plaats bij de lokale kwekerij Lindenhoff Open Tuin. De medewerkers, veelal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vullen de kratjes en leveren deze aan het restaurant.

Daar worden de plantjes verder afgekweekt. Wanneer de kruiden geoogst zijn, halen zij de lege kratjes weer op. Die worden vervolgens hergebruikt.

Duurzaamheid

Door zelf kruiden te kweken, en te werken met een kwekerij uit de buurt, verkort De Bijenkorf onder meer de keten.

Volgens Tessa Duste van GrownDownTown heeft De Bijenkorf aandacht voor duurzaamheid en vergroening. “Zo kijken ze ook naar de leefomstandigheden van bijen, en het behoud van groen in en om de stad”, zegt Duste tegen GroentenNieuws. “In het nieuwe concept loop je tussen de kruiden door, ervaar je de versheid van het product en zie je de koks ermee koken. Dat past mooi in het verhaal van De Bijenkorf, die wil dat elk bezoek een beleving is.”

Lees ook:

Bron: GrownDownTown, GroentenNieuws | Foto: GrownDownTown