24-03-2017 07:46 | Door: Chris Thijssen

De Lelystadse Boer, een samenwerking van zestig boeren, gaat in een pilot verse producten leveren aan horecabedrijven in Lelystad. Dat moet de keten verkorten, wat leidt tot versere producten en minder transportkilometers.

De Lelystadse Boer is ontstaan door de uitbreidingsplannen van Lelystad Airport. De zestig deelnemende agrarische bedrijven bevinden zich in een straal van 2,5 kilometer rondom het vliegveld. De boeren, die de meeste overlast van het vliegveld zullen ondervinden, hebben als missie dat ‘het goed boeren blijft’ in het gebied.

Korte keten

In de pilot van een maand, die eind maart start, leveren de boeren verschillende producten aan restaurants als Flantuas en Hajé, meldt De Lelystadse Boer in een persbericht. Het gaat om producten als aardappelen, uien, appels, peren, rundvlees, kippenvlees en eieren.

Het belangrijkste doel van de pilot is om de afstand tussen de consument en de producent te verkleinen. Dat leidt tot meer bekendheid van de boeren, versere producten en minder transportkilometers.

Kruiden en kaas

De initiatiefnemers verwachten dat er in het gebied mogelijkheden zijn voor de productie voor andere voedingsmiddelen, zoals kruiden, kaas, brood en andere groenten. Deze mogelijkheden worden echter in een later stadium onderzocht.

Bron: De Lelystadse Boer | Foto: Shutterstock.com