24-04-2017 14:58 | Door: Chris Thijssen

Cateraar Vitam, de Heyde Hoeve en de Dutch Quinoa Group hebben een worst ontwikkeld die voor 70 procent bestaat uit vlees en voor 30 procent uit Nederlandse quinoa.

Het varkensvlees van de zogeheten Ookworst is afkomstig van boerderij de Heyde Hoeve in het Noord-Brabantse Gerwen, meldt Vitam in een persbericht. De varkens worden op deze boerderij op diervriendelijke manier gehouden in moderne stallen met.

De varkens eten granen die zoveel mogelijk in de omgeving van de boerderij worden geoogst. Het voer wordt aangevuld met brijvoer, een mix van onder meer wei van de kaas, aardappelstoomschillen en bierbostel. Daarnaast wordt op de boerderij mest opgevangen en in een biogasinstallatie omgezet in groene stroom. Dat levert verwarming voor de varkensstallen en duizenden huishoudens.

Duurzame quinoa uit Nederland

De quinoa die voor de productie van de Ookworst wordt gebruikt, wordt op duurzame wijze geteeld in Nederland door telers van de Dutch Quinoa Group. Volgens Vitam is de quinoa een glutenvrije bron van hoogwaardige eiwitten en mineralen, waardoor het product een geschikte vleesvervanger is.

Vitam zegt als cateraar altijd op zoek te zijn naar een verbetering van het assortiment. Daarbij staan minder groenten en minder vlees in de hoofdrol. De samenwerking met Heyde Hoeve en Dutch Quinoa Group past in dit thema, aldus de cateraar.

Lees ook:

Vitam gaat met tomatenketchup voedselverspilling tegen

Bron: Vitam | Foto: Shutterstock.com