25-04-2017 07:55 | Door: Chris Thijssen

Vanille, zwarte peper, wasabi en saffraan duurzaam telen in Nederland. Een consortium van Wageningen University & Research (Wur), hogescholen, telers, leveranciers en andere bedrijven gaat onderzoeken of dit mogelijk is.

Dat meldt Wur in een persbericht. De komende drie jaar gaan de partijen in de Publiek Private Samenwerking (PPS) ‘Nieuwe veilige gewassen in de kas’ onderzoeken of de vijf nieuwe gewassen perspectief bieden voor duurzame teelt in Nederlandse kassen. Er komt een budget van circa € 350.000 per jaar beschikbaar.

Vanille, zwarte peper, wasabi en saffraan worden momenteel van ver gehaald. Door de specerijen in Nederland te telen, vermindert het transport dat nodig is om de specerijen te importeren. Innovatieve teeltwijzen kunnen de productie van de specerijen bovendien duurzamer, efficiënter en dus goedkoper maken.

Duurzame vanille en saffraan

Het businessmodel van duurzame vanille uit Nederland lijkt positief, zo bleek uit een eerder project. In deze PPS wordt extra benodigde kennis gegenereerd, gericht op een verdere marktintroductie en optimalisatie van de productie. Bij wasabi en zwarte peper wordt eerst het teeltproces onder de loep genomen om te kunnen bepalen of een verdienmodel voor Nederlandse teelt haalbaar is.

Saffraan wordt voornamelijk in Iran met de hand geoogst en verwerkt. Mede door deze werkwijze is saffraan de duurste specerij ter wereld. In de PPS wordt bekeken of het mogelijk is om dit gewas met een hightech-methode in Nederland te telen.

Lees ook:

Bron: Wageningen University & Research | Foto: Shutterstock.com