31-05-2017 14:31 | Door: Chris Thijssen

Van de palmolie die in 2016 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, was 90 procent duurzaam. In 2015 was dit aandeel nog 84 procent.

Dat blijkt uit een rapport van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (Daspo). In het rapport valt te lezen dat de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in 2016 272.587 ton palmolie verwerkte. Dit is een kleine afname ten opzichte van de voorgaande jaren. In 2015 was dit nog 279.804 ton.

In totaal werd er in 2016 246.641 ton duurzame palmolie verwerkt, wat neerkomt op 90 procent van het totaal. In 2015 was dit 234.301 ton (85 procent).

Duurzame palmolie

Volgens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking laten de resultaten van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil opnieuw zien dat duurzame palmolie mogelijk is.

“Het is erg bemoedigend dat het voorbeeld van de Daspo inmiddels succesvol navolging heeft gekregen in de rest van Europa. Dat is waar we uiteindelijk naartoe moeten”, zegt de minister in een persbericht.

Verduurzaming palmolieketen

De Daspo is een samenwerkingsverband van acht verschillende brancheverenigingen uit de Nederlandse voedingsmiddelen- en diervoederindustrie, dat wordt ondersteund door The Sustainable Trade Initiative (IDH). De leden werken sinds 2010 aan de verduurzaming van de Nederlandse palmolieketen.

De samenwerking in de Daspo heeft onder meer geleid tot de vorming van nationale initiatieven gericht op duurzame palmolie in elf andere Europese landen. De allianties werken gezamenlijk aan de ambitie om in 2020 in heel Europa alleen nog duurzame palmolie te verwerken.

Bron: Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil | Foto: Shutterstock.com