12-06-2017 15:06 | Door: Chris Thijssen

Aardappelproducent CêlaVita gaat de restwarmte uit zijn fabriek in Wezep inzetten voor de verwarming van een nabijgelegen zwembad. Dat leidt tot een vermindering van het gasgebruik en de CO2-uitstoot van het zwembad.

De fabriek van CêlaVita loost dagelijks gezuiverd afvalwater met een temperatuur van ruim 30 graden Celsius in het riool. Door middel van riothermie wordt via warmtewisselaars energie teruggewonnen uit afvalwater in het rioolstelsel. De energie wordt vervolgens door zwembad De Veldkamp in Wezep gebruikt voor de verwarming van het zwembadwater.

CO2-reductie

De verwachting is dat het zwembad voor het einde van het jaar volledig wordt verwarmd met restwarmte. Dankzij gebruik van de restwarmte bespaart het zwembad 230.000 kubieke meter gas voor verwarming, wat neerkomt op een CO2-reductie van 410 ton.

Sportfondsen Nederland is de nieuwe exploitant van het zwembad. Samen met advies- en ingenieursbureau Tauw investeert de organisatie € 350.000 in het project. Gemeente Oldebroek staat garant voor 50 procent van de totale investering, schrijft de gemeente in een persbericht.                                                              

Bron: Gemeente Oldebroek | Foto: Shutterstock.com