04-07-2012 08:00 | Door: Lotte Gerritsen

Zuid-Amerikaanse boeren die hun sojabonen verbouwen volgens duurzame richtlijnen, verdienen binnen enkele jaren hun investeringen terug.

Dit publiceert KPMG in een rapport over de kosten en opbrengsten van de verbouwing van sojabonen volgens duurzame richtlijnen. Het rapport is geschreven in opdracht van de stichting Initiatief Duurzame Handel (IDH), die internationale handelsketens helpt verduurzamen.

Duurzame richtlijnen

De duurzame richtlijnen zijn opgezet door de Round Table for Responsible Soy (RTRS), een initiatief dat zich bezighoudt met oplossingen bedenken voor een verantwoordelijke sojaproductie. Tot voor kort was er veel kritiek op de Zuid-Amerikaanse verbouwing van sojabonen, omdat het zou leiden tot ontbossing en verlies van biodiversiteit. De richtlijnen van RTRS stellen onder andere eisen aan het landgebruik, arbeidsvoorwaarden en het gebruik van pesticiden en moeten dit negatieve imago wegnemen.

Investeringen

Om aan de richtlijnen te voldoen moeten de boeren een aantal investeringen doen. Er zijn eenmalige investeringen, om bijvoorbeeld trainingen te organiseren over de verbetering van de manier van verbouwen. Daarnaast is er sprake van terugkerende kosten, zoals kosten voor certificering en controles. “Deze investeringen worden binnen een periode van de drie tot vier jaar terugverdiend”, zegt Jerwin Tholen van KPMG Sustainability, die betrokken was bij het onderzoek.

Voordelen

Daarnaast heeft productie volgens de RTRS-richtlijnen verschillende voordelen. De boeren krijgen een premie van 1,50 Euro per 1000 kilo duurzaam geproduceerde bonen. Ook kunnen zij een hogere prijs vragen voor hun duurzame producten. “Boeren die RTRS gecertificeerd zijn worden binnen de sector beloond voor alle inspanningen die zij verrichten om op een duurzame manier te verbouwen”, aldus Tholen.

Boeren die RTRS gecertificeerd zijn worden binnen de sector beloond voor alle inspanningen die zij verrichten om op een duurzame manier te verbouwen Jerwin Tholen, KPMG Sustainability

Met de uitkomsten van het rapport hoopt de IDH de duurzame sojabonenbouw van Brazilië en Argentinië te stimuleren. De duurzame sojaproductie lag in 2011 op 430.000 ton bonen, maar dit is slechts 0,17 procent van de totale sojaproductie. “Wij streven ernaar om voor 2015 de handel in de EU voor tien tot vijftien procent gecertificeerd te hebben”, zegt Daan de Wit, woordvoerder bij IDH. “In Nederland willen we in 2015 op honderd procent zitten, dus alleen nog maar duurzame bonen verkopen.”

Bron: AllePersberichten.nl

Foto: Carol von Canon