25-07-2017 09:50 | Door: Chris Thijssen

Stadsboerderij de Korenmaat van Natuurcentrum Arnhem wekt als eerste stadsboerderij in Nederland zijn stroom op met een eigen zonneveld.

Slim Opgewekt plaatste 180 zonnepanelen in veldopstelling in het weiland bij de Korenmaat, meldt Natuurcentrum Arnhem.

Zonnestroom

De stadsboerderij besloot al in 2015 zijn eigen zonnestroom te willen opwekken. De daken van de boerderij waren echter niet geschikt voor de installatie van zonnepanelen. “Samen met Slim Opgewekt maakten we daarom het plan om een zonneveld te realiseren”, zegt Arnold Steenhuis, beheerder van de Korenmaat, in het bericht.

“Het verkennen van mogelijke locaties en het verkrijgen van de benodigde vergunningen heeft even geduurd. De laatste stap namen we vorige week. Toen kreeg onze beperkte elektriciteitsaansluiting een upgrade, zodat we ruim baan hebben voor onze eigen zonnestroom. We kunnen nu dus met trots zeggen dat we de eerste stadsboerderij van Nederland zijn die dankzij een zonneveld stroomneutraal is.”

Elektrisch rijden

Behalve de aanleg van het zonneveld zijn ook alle conventionele lampen van de boerderij vervangen door zuinige led-lampen. De combinatie van zonnepanelen en led-verlichting levert een jaarlijks besparing van 53.700 kilo grijze stroom op. Dat komt neer op circa 30.100 kilo minder CO2-uitstoot.

Binnenkort wil stadsboerderij de Korenmaat een fietsenrek met laadmogelijkheden voor e-bikes plaatsen. In samenwerking met de gemeente Arnhem en het bedrijf Allego werkt de boerderij bovendien aan de plaatsing van een laadpaal voor elektrische auto’s.

Bron: Natuurcentrum Arnhem | Foto: Slim Opgewekt