27-07-2017 16:50 | Door: Rianne Lachmeijer

Fairfood maakt de supply chain van kokosnoten transparant door de inzet van blockchain-technologie. Hierdoor kunnen consumenten zien wat de boer krijgt betaald voor een gekochte kokosnoot.

Dat meldt Fairfood in een persbericht.

Fairfood heeft duizend kokosnoten geïmporteerd uit Indonesië en daarbij gebruikgemaakt van blockchain-technologie. Consumenten kunnen de kokosnoot scannen en vervolgens zien waar deze vandaan komt en wat eraan is verdiend.

Deze transparantie is volgens de organisatie uniek. In het reguliere verkoopproces is het bijna onmogelijk om deze informatie te achterhalen, stelt Fairfood.

Beter dan een keurmerk

Volgens Fairfood kan blockchain een oplossing bieden tegen armoede en onrechtvaardigheid in de kokosnootketen. “Door neutrale en onbeïnvloedbare data kan de blockchain zelfs een antwoord zijn op de overdaad aan keurmerken,”  zegt blockchain-specialist Marten van Gils van Fairfood.

“Consumenten kunnen via blockchain-technologie met eigen ogen zien dat een producent fatsoenlijk is betaald, en desnoods zelf nog een premie betalen. Dat is betrouwbaarder en effectiever dan het zoveelste label.”

Blockchain

Blockchain-technologie is vooral bekend van Bitcoin. De technologie houdt precies bij wie eigenaar is van welke Bitcoin. Mensen kunnen daardoor onderling handelen zonder dat een tussenpersoon zoals een bank nodig is.  

Lees ook:

 

Bron: Fairfood.nl | Foto: Shutterstock.com