15-08-2017 14:32 | Door: Chris Thijssen

De International Finance Corporation (IFC), onderdeel van de Wereldbank, en het Global Agriculture and Food Security Program Private Sector Window, geven een lening van $ 10 mln uit aan het visserijbedrijf National Fisheries Developments. De lening is bedoeld voor de verduurzaming van de tonijnvisserij rondom de eilanden.

Op de Salomonseilanden, een eilandengroep ten oosten van Nieuw-Guinea, is 18 procent van het bruto binnenlands product (bbp) afkomstig van de tonijnindustrie. Het bedrijf NFD was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor 25 procent van de commercieel gevangen tonijn rondom de Salomonseilanden.

De financiering van de IFC en het Global Agriculture and Food Security Program Private Sector Window moet bijdragen aan de aanschaf van een nieuw vissersvaartuig en aan het behoud van de bestaande vissersvloot van NFD. Dat moet onder meer de werkgelegenheid vergroten op de eilandengroep, waar 30 procent van de bevolking werkloos is.

Duurzame visserij

De IFC biedt daarnaast advies om de beste werkwijzen op het gebied van milieu- en sociaal risicomanagement te promoten. Volgens de IFC is de visserij rondom de Salomonseilanden al redelijk duurzaam en verantwoord. In 2016 ontving de eilandengroep certificering van de Marine Stewardship Council (MSC) voor de skipjacktonijn- en geelvintonijnvisserij.

MSC concludeerde destijds dat de vissoorten worden gevangen uit goed beheerde bestanden en dat de visserijmethoden voldoen aan de duurzaamheidsstandaarden van het merk. Zo gebruiken de vissers zowel zegenvisserij, waarbij de vis met een over de bodem slepend net wordt ingesloten, als pole-and-line-visserij, waarbij de vis met een hengel wordt gevangen. Met de nieuwe financiering wordt het mogelijk om deze visserijmethoden verder te verbeteren en de visserij uit te breiden.

Veerkrachtige visserijsector

De ondersteuning van een meer productieve en veerkrachtie visserijsector rondom de eilandengroep leidt volgens de IFC tot de ondersteuning van levensonderhoud, betere voeding en hogere overheidsinkomsten. Dat kan op zijn beurt bijdragen aan de veiligheid en het eigen vermogen van het land, aldus de corporatie.

Het is voor IFC de tweede investering ter verduurzaming van de visserij rondom de Salomonseilanden. In 2013 gaf de corporatie een lening van $ 9 mln uit aan de tonijnverwerker SolTuna Limited, een zusterbedrijf van NFD.

Bron: IFC | Foto: Shutterstock.com