05-07-2012 14:56 | Door: Cato van Hees

Ware game-changers op het gebied van duurzaam eten, die passeren de revue in de documentaire The Dutch Weed Burger van Lisette Kreischer. De makers van de film vlogen naar New York om inspiratie op te doen in de meest grensverleggende keukens.

 

“Het tijdsgewricht waarin wij nu leven is uniek, nog nooit eerder hebben zulke cruciale vraagstukken, zoals het tekort aan landbouwgrond en voedselzekerheid, om zoveel eensgezindheid gevraagd.The Dutch Weed Burger

 

Wij geloven dat de overstap naar de plantaardige keuken, een grote bijdrage kan gaan leveren aan de zojuist geschetste dilemma's van deze tijd,” aldus het team van The Dutch Weed Burger.

Voor de documentaire The Dutch Weed Burger ging Lisette Kreischer, beter bekend van Veggierose en Veggie in Pumps, op ontdekking in New York. Hier vond zij naast vele vernieuwende keukens, hét gerecht wat het duurzame product zeewier aan de markt gaat brengen, een Hollandse burger.

Iets inleveren voor iets beters

Wetenschappers aan de Universiteit van Wageningen waren er al een poosje over aan het peinzen, de mogelijkheden met zeewier. Deze sea-vegetable heeft namelijk uiterst veel potentie met de juiste eiwitcombinatie. De plantaardige eiwitcombinatie is perfect voor de eiwitbehoefte van de mens, waardoor zij dierlijke eiwitten kan vervangen.

Het resultaat is zeker iets beters, namelijk de overheerlijke Hollandse Burger, de zogenaamde Dutch Weed Burger die ook nog eens 100 procent plantaardig is.

Bovendien is het stoppen met de productie van dierlijke eiwitten, ook niet onbelangrijk. Vlees is dan wel een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Plantaardige eiwitrijke producten belasten het milieu het minst, vlees daartegenover zorgt voor veel meer uitstoot van broeikasgassen, lucht- en bodemverzuring en dierenleed.

Cinecrowd

Middels CineCrowd vraagt het project om financiële ondersteuning voor depost-productionele fase van de documentaire. Via de documentaire wil The Dutch Weed Burger haar toonaangevende visie op het gebied van voeding en de impacts van de ontwikkelingen graag delen.

“Wij zijn van mening dat op deze gebieden grote stappen te maken zijn,” aldus Lisette Kreischer.

Foto: Dutch Sea Weed Burger