01-09-2017 13:41 | Door: Chris Thijssen

De tuinbouwbedrijven in Next Garden (voorheen Bergerden) zijn akkoord met de aanleg van een drijvend zonnepark met 6.150 zonnepanelen op het centrale gietwaterbassin van het glastuingebied.

Dat schrijft Vakblad voor de Bloemisterij op basis van berichtgeving van Omroep Gelderland. De telers en de betrokken Coöperatie Lingewaard Energie hebben voor het akkoord onlangs een zogeheten overeenkomst van opstal ondertekend.

Het Drijvend Zonnepark Lingewaard (DZL) aan de Azalealaan in Bergerden moet een piekvermogen van 1,67 megawatt krijgen, voldoende om ruim vijfhonderd huishoudens van duurzame elektriciteit te voorzien. Naar verwachting zal eind oktober of begin november begonnen worden met de aanleg van het park.

Met het project is in totaal een investering van € 2 mln gemoeid. De coöperatie heeft een provinciale investeringssubsidie gekregen, kan rekenen op € 1,7 mln aan SDE+-subsidie en steun van een grote groep crowdfunders.

Hogere opbrengst

Drijvende zonnepanelen genereren, dankzij het koelende effect van water, een hogere opbrengst dan zonnepanelen op land. Tevens dient het water als extra barrière tegen vandalisme en diefstal. Ook hoeven de zonnepanelen bij plaatsing op het water niet te concurreren met andere potentiële bestemmingen.

In kosteneffectiviteit doet een drijvend zonnepark niet onder voor een zonnepark op land. Het drijvende zonnepark Next Garden moet het eerste grote systeem in Nederland worden.

Onder de naam Next Garden presenteren glastuinbouwgebied Bergerden, herstructureringsgebied Huissen-Angeren en bedrijventerrein Agropark in de gemeente Lingewaard zich sinds vorig jaar als één tuinbouwcluster.

Dit artikel verscheen eerder op Vakblad voor de Bloemisterij. Lees hier ook:

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij | Foto: Shutterstock.com