15-09-2017 12:55 | Door: Hidde Middelweerd

De duurzame Kipster-stal in Venray, die ruimte biedt voor 24.000 leghennen, opent vandaag officieel haar deuren. De initiatiefnemers van de stal claimen de meest dier-, boer- en milieuvriendelijke stal ter wereld gerealiseerd te hebben. Lidl gaat de eieren van de duurzame stal verkopen, net als op den duur het vlees van de oude hennen.

De Kipster-stal is een initiatief van boer en ondernemer Styn Claessens, lector gezonde pluimveehouderij Ruud Zanders, duurzaam ondernemer Maurits Groen en communicatiestrateeg Olivier Wegloop.

Dier- en milieuvriendelijk

Bij de ontwikkeling en bouw van de stal stonden zowel dier- als milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel. Zo werd een natuurlijke, bosrijke omgeving nagebootst in de grote scharrelruimte van de stal en biedt de stal veel daglicht en frisse buitenlucht voor de kippen.

De stal beschikt daarnaast over 1.078 zonnepanelen, waardoor het meer zonne-energie opwekt dan het verbruikt en geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. De stal hanteert daarnaast een lage ammoniaknorm van ongeveer 0,025 kg per kip en reduceert, dankzij verschillende innovaties, de fijnstofemissies met meer dan 90 procent.

Kippenvoer

Het kippenvoer is volledig afkomstig van reststromen en concurreert daarom niet met voedsel dat ook geschikt is voor menselijke consumptie.

De eieren worden daarnaast op locatie verpakt en direct aan Lidl geleverd, waardoor ook de transportkosten en -emissies teruggedrongen worden.

Open dagen

De Kipster-stal is vandaag en morgen (vrijdag 15 september en zaterdag 16 september) open voor bezoekers.

Bron: Kipster | Foto: V-snaar projecten