26-09-2017 10:04 | Door: Chris Thijssen

Een groep jonge boeren uit de gemeente Midden-Delfland heeft de onderneming de Delflandse Vleesmeesters opgezet. Het bedrijf richt zich op de verwaarding van melkkoeienvlees.

De boeren verkopen het vlees van Midden-Delflandse koeien aan horecabedrijven en via verschillende verkoopkanalen aan consumenten.

Dubbeldoel-koeien

De koeien hebben primair gediend voor de melkproductie. Na die tijd worden de melkkoeien voorbereid op de slacht, een periode die ze grotendeels in de weide doorbrengen. Zo lang het weer het toelaat, hebben de koeien dan ook 24 uur per dag, zeven dagen per week, toegang tot de weide. Voor de winterperiode wordt er weidegras geoogst voor de koeien op stal.

Vervolgens gaan de koeien naar de slacht. Zij worden in de regio verwerkt bij de keurslager, wat voedselkilometers beperkt. Door ook het vlees van de melkkoeien te verkopen, dienen de koeien een dubbel doel.

Duurzaam en transparant

Volgens de oprichters worden melkkoeien in het huidige systeem ondergewaardeerd, terwijl het vlees duurzaam, transparant en kwalitatief hoogwaardig is. ‘Daarnaast kan het lokaal vermarkt worden en wordt het leven van de koeien beter door de extra afmestingsperiode die eraan toegevoegd wordt. Allemaal thema’s die erg spelen in de maatschappij en waar we met dit concept aan kunnen voldoen’, schrijven zij op hun website.

Lees ook:

Meesterkok Kranenborg maakt burgers van melkkoeienvlees

Bron: Delflandse Vleesmeesters | Foto: Shutterstock.com