28-09-2017 07:20 | Door: Chris Thijssen

Het bedrijf Green4 Health uit Winschoten werkt aan de ontwikkeling van een innovatief tomatenras en een nieuwe methode voor duurzame verticale teelt.

Green4Health richt zich op de ontwikkeling van gezonde tomaten voor de wereldmarkt. Het bedrijf produceert onder meer nieuwe rassen snoeptomaten en tomaten met specifieke inhoudsstoffen, die bijdragen aan gezond ouder worden.

Duurzame verticale teelt

Momenteel ontwikkelt het bedrijf een nieuwe productiemethode voor snacktomaten in groeicellen, ook wel ‘vertical farming’ genoemd. De verticale teelt vindt volautomatisch plaats onder led-verlichting met optimale groeiomstandigheden. Doordat de groeiruimte een hoge isolatie heeft, wordt energieverbruik geminimaliseerd.

Omdat de productie dicht bij de consument kan plaatsvinden, worden transportkilometers daarnaast gereduceerd. Met de techniek is het bovendien mogelijk om in droge of stedelijke gebieden te telen. Zo speelt het bedrijf in op mondiale voedselvraagstukken.

Innovatieve mkb’s

De provincie Groningen verleent € 73.305 subsidie aan het ontwikkelingsproject van Green4 Health vanuit Groningen@Work. De subsidie vormt cofinanciering op de bijdrage van € 177.351 vanuit het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro). Dit fonds is bedoeld voor innovatieve mkb’s in Noord-Nederland.

Bron: Provincie Groningen | Foto: Shutterstock.com