09-10-2017 09:20 | Door: Chris Thijssen

De provincies Gelderland en Overijssel starten The Protein Cluster (TPC), een katalysator voor ondernemers die inzetten op de duurzaam-commerciële potentie en internationalisering van plantaardige eiwitten.

Dat meldt Food Valley NL, dat in dit verband met de provincies samenwerkt. Volgens de organisatie telt Oost-Nederland al meer dan zestig bedrijven, organisaties en onderzoeksinstellingen die zich onderscheiden op het gebied van de transitie naar een voedingsschema met meer plantaardige eiwitten.

Plantaardige eiwitten

TPC, dat op 11 oktober wordt gelanceerd, moet zich gaan profileren als hét internationale centrum voor organisaties en bedrijven die de kansen in de groene eiwitketen willen pakken. De export van in Nederland ontwikkelde ingrediënten, producten, concepten, kennis en technieken staan centraal.

Ook zetten de provincies in op een gezond lokaal ‘plantaardig eiwitklimaat’. Daarbij krijgt ketenbrede ondersteuning een centrale rol: van teeltstimulering van plantaardige eiwitgewassen, zoals soja en veldbonen, tot de productie van plantaardige consumentenproducten.

Duurzame voeding

“Plantaardige eiwitten zijn het voedsel van de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat wij over tien jaar meer plantaardige dan dierlijke eiwitten eten. Goed voor het milieu, goed voor de economie”, zegt gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland, in het bericht. “The Protein Cluster geeft deze ontwikkeling de versnelling die het nodig heeft. Zelf geven we het goede voorbeeld in ons eigen bedrijfsrestaurant. Zo maken we samen werk van een ‘groene economie’.”

Zijn collega Hester Maij, gedeputeerde Agro & Food van Overijssel, ondersteunt die visie: “De consument vraagt om gezond en duurzaam geproduceerde voeding. Plantaardige eiwitten worden in dat verband steeds belangrijker. Naast The Protein Cluster gaat Overijssel ook binnen haar eigen Agro & Food-programma nadrukkelijker productie, verwerking en toepassing van plantaardige eiwitten stimuleren.” 

Bron: Food Valley NL | Foto: Shutterstock.com