06-07-2012 16:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tot 2020 gaat de diervoederindustrie jaarlijks minimaal twee procent energie besparen. Dat staat in het convenant dat gisteren werd ondertekend.

Branchevereniging Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) ondertekende het energieconvenant met AgentschapNL namens de diervoedersector. Deze sector is verantwoordelijk voor het produceren van onder andere vlees, eieren en zuivel. “Duurzaam produceren is voor Nevedi en haar leden een belangrijk speerpunt,” zegt directeur Henk Flipsen.

Nevedi is één van de duizend Nederlandse bedrijven in de agro-, industrie- en dienstensector die via een Meerjarenafspraak werkt aan energiebesparing. Flipsen: “Nevedi voert een omvangrijk duurzaamheidsbeleid, deelname aan de Meerjarenafspraken voor energie past hier door de energie-efficiency doelstelling uitstekend bij.”

Ambities

“Eerst worden alle bedrijven door AgentschapNL doorgelicht, waarna wordt geïnventariseerd hoe zij energie kunnen besparen,” aldus Flipsen tegenover DuurzaamBedrijfsleven. “Die twee procent heeft de overheid opgesteld. Als we met een maatregel tien procent kunnen besparen, doen we dat natuurlijk.”

 Twee procent klinkt weinig, maar wanneer je dit ieder jaar doet stapelen de maatregelen zich op.

- Henk Flipsen, directeur Nevedi.

“Sommige bedrijven hebben het voortraject al ondergaan. Een duurzame maatregel die zij nu al kunnen nemen is bijvoorbeeld het vervangen van een tien jaar oude stoomketel. Die kan technisch nog wel goed zijn, maar de manier waarop hij verwarmt wordt is niet milieuvriendelijk,” legt Flipsen uit. “Met dit soort maatregelen bespaar je meer dan met het uitzetten van lampen.”

Efficiënter energiegebruik

De Meerjarenafspraken zijn overeenkomsten tussen de overheid, bedrijven en instellingen om het energiegebruik efficiënter te maken. In totaal vertegenwoordigen de overeenkomsten tachtig procent van het industriële energieverbruik in Nederland en een kwart van het totale energieverbruik.

Nederland heeft met Europa afgesproken om in 2020 twintig procent minder CO2-uitstoot te hebben vergeleken met 2005. Daarnaast moet veertien procent van de energie duurzaam worden opgewekt.

Bron: Nevedi

Foto: Anne Marie Cunningham