16-10-2017 12:14 | Door: Chris Thijssen

De elf ‘topkeurmerken’ in de voedselsector, waaronder Beter Leven, Max Havelaar en Marine Stewardship Council roepen de politiek op om de btw-verhoging van 6 procent naar 9 procent aan te grijpen om de btw op duurzame voedingsproducten af te schaffen.

Dat meldt ketenorganisatie Bionext in een nieuwsbericht. De maatregel is volgens de organisatie de snelste route naar een duurzame voedselproductie, die op termijn de overheidsuitgaven verlaagt op alle maatschappelijke thema’s die met landbouw en voeding samenhangen.

Volgens Bionext en de topkeurmerken past deze maatregel in het rijtje aan klimaatregels van het nieuwe kabinet onder het motto ‘de vervuiler betaalt’. Daarnaast zou een dergelijke maatregel rechtdoen aan de ‘echte prijs’ van producten.

Duurzame producten

Duurzame producten zijn vaak iets duurder dan gangbare, omdat maatschappelijke verbeteringen in de prijs zijn opgenomen. Te denken valt aan een eerlijke prijs voor de boer, weidegang voor koeien, goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productiemethoden.

“Veel duurzame producten zouden nu al goedkoper zijn dan ‘gewone producten’ als werkelijke kosten voor deze verbeteringen doorberekend zouden worden. Met de aankoop van duurzame producten besparen we dus op kosten voor onder meer ontwikkelingshulp, natuurbescherming, klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid. De sterke stijging van de duurzame aankopen bewijst dat consumenten hier waarde aan hechten”, schrijft Bionext.

Elf topkeurmerken voeding

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal erkende eerder elf keurmerken als topkeurmerk, omdat deze transparant, betrouwbaar en ambitieus zouden zijn.

De elf topkeurmerken die de politiek oproepen om de btw op duurzame voeding af te schaffen zijn: Aquaculture Stewardship Council (ASC), Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, Bionext, Demeter, Stichting EKO-keurmerk, Marine Stewardship Council (MSC), Max Havelaar/Fairtrade, Milieukeur, Rainforest Alliance Europe, Roundtable On Sustainable Palm Oil (RSPO) en Utz.

Lees ook:

‘Groenste kabinet ooit’: CO2-reductie van 49 procent, alle kolencentrales dicht

Bron: Bionext | Foto: Thinglass / Shutterstock.com