23-10-2017 07:25 | Door: Chris Thijssen

Uit een pilot bij Zeeuwse akkerbouwers blijkt dat de teelt van zoete aardappelen in Zeeland mogelijk is. Dat biedt kansen voor duurzame en lokale voedselproductie.

Dat schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). In de pilot, een initiatief van kenniscentrum Delphy, zijn bij twee boerderijen op totaal ruim 30 hectare zoete aardappelen geplant. De pilot verliep succesvol; de eerste aardappelen zijn inmiddels geoogst.

Uit de pilot blijkt dat vooral de lichtere kleigrond in Tholen, waar een van de boerderijen zich bevindt, geschikt is voor de teelt van zoete bataat. Daar zou de opbrengst hoger zijn dan op zware zeeklei, waar ook zoete aardappelen van zijn geoogst.

Duurzame voedselproductie

De meeste zoete aardappelen die in Nederland worden verkocht, zijn afkomstig uit (Zuid-)Amerika. Lokale productie zou de afstanden die de zoete aardappelen afleggen om in Nederlandse winkels te komen, aanzienlijk kunnen verkorten.

Dat Zeeland geschikt is voor de teelt van zoete aardappelen, heeft te maken met klimaatverandering, schrijft PZC. Zeeland was vroeger te koud en te nat voor exotische gewassen, zoals de zoete aardappel. Door het veranderende klimaat worden er al langer gewassen uit (Zuid-)Amerika verbouwd, zoals quinoa en yacon.

Economische kansen

De teelt biedt dan ook economische kansen voor boeren, die met het nieuwe gewas extra inkomen kunnen genereren. Het kennisnetwerk Zoete Bataat, bestaande uit dertig leden en betrokken bij de proeven, bekijkt daarom ook de mogelijkheden voor afzetkanalen.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant | Foto: Shutterstock.com