27-05-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Japanse elektronicagigant Toshiba hoopt de aankomende maanden te beginnen met de verkoop van groenten, verbouwd in een eigen groentefabriek.

De fabriek van 2.000 vierkante meter moet komen te staan in Yokosuka, Japan. Het bedrijf verwacht dat deze brancheverbreding uiteindelijk jaarlijks zo’n ¥ 300 mln (€ 2 mln) per fabriek kan opleveren.

Als huisvesting voor de fabriek wees Toshiba een leegstaand pand aan gelegen in het centrum van Yokosuka, een stad met een hogere bevolkingsdichtheid dan Rotterdam. Hiermee is de fabriek de jongste stap in de richting van een duurzame samenleving ‘waarin mensen gezonder en gelukkiger leven,’ aldus Toshiba. Het project past in de langetermijnvisie van het bedrijf, dat zich toe wil leggen op de verbetering van de kwaliteit van voedsel, water en lucht.

 

Voordelen

 

De fabrieksgroenten, in tegenstelling tot normale landbouwproducten, worden gekweekt onder kunstlicht. Meerdere planken boven elkaar zorgen voor een hogere opbrengst per vierkante meter dan traditionele landbouw.

Bijkomend voordeel van de gecontroleerde binnenomgeving is dat het klimaat vrijwel bacterievrij is. Daardoor zijn er gedurende de gehele productie geen pesticides nodig. De afwezigheid van bacteriën verlengt ook de houdbaarheid van de groenten. Dit vermindert voedselverspilling.

Daarnaast biedt de fabriek de mogelijkheid tot het toepassen van de modernste technologieën die een optimale leefomgeving creëren voor de groenten.

 

Spinazie

 

Toshiba is niet van plan zich te beperken tot Japan, en hoopt begin 2015 de eerste fabrieken in het buitenland te openen.

In juli van dit jaar gaat de eerste spinazie over de toonbank.

Bron: Toshiba | Foto: Kristine Paulus via Flickr