10-07-2012 15:52 | Door: Raksha Hoost

Nederland staat wereldwijd op de vijfde plaats qua voedselzekerheid.

Levensmiddelen zijn hier goed van kwaliteit, betaalbaar, beschikbaar en veilig. Dit blijkt uit de eerste mondiale voedselzekerheidsindex, die vandaag in Brussel is gepresenteerd.

Andere landen die behoren tot de wereldtop zijn onder andere de Verenigde Staten en Denemarken. In de Democratische Republiek Congo is de voedselzekerheid, daarentegen, het slechtst geregeld.

Opvallend minpunt bij Nederland en veel andere rijke landen is het tekort aan ijzer in het voedsel.

Voedselzekerheidsindex

De voedselzekerheid is gemeten met een mondiale voedselzekerheidsindex, welke wordt gesponsord door het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont. De index richt zich op de voedselonzekerheid in 105 landen en geeft de gebieden aan waar verbeteringen en hervormingen mogelijk zijn. De vier actoren die werden gemeten zijn de betaalbaarheid, de beschikbaarheid, de kwaliteit en de veiligheid van voedsel.

Primeur

Tot dusver was er nog geen mondiale voedselzekerheidsindex. “Er worden letterlijk miljarden euro’s uitgegeven om oplossingen te vinden voor voedselzekerheid, zegt Ellen Kullman, directeur van DuPont. “We misten alleen nog een instrument dat goedgeïnformeerde besluiten mogelijk maakt op basis van informatie die we allemaal begrijpen.”

Kullmann hoop dat de mondiale voedselzekerheidsindex zal worden gebruikt om samenwerking tussen landen te bevorderen en handelend optreden te stimuleren om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Foto: kennymatic