12-12-2017 18:47 | Door: Chris Thijssen

Het huidige model van de voedingsmiddelenindustrie loopt tegen sociale, ecologische en economische grenzen aan, vindt Emmanuel Faber, CEO en sinds kort de nieuwe voorzitter van Danone. Gezond en lokaal zijn volgens hem de toekomst.

Dat schreef Het Financieele Dagblad (FD) woensdag. De Franse CEO Faber is sinds begin december ook voorzitter van voedingsmiddelenbedrijf Danone. Daarmee is hij de opvolger van Frank Riboud, wiens vader het bedrijf oprichtte.

Gezonder en duurzamer

In het FD zegt de kersverse voorzitter in te willen zetten op een gezonder, duurzamer en eerlijker model: “Wanneer obesitas toeneemt, boeren te weinig verdienen, er meer en meer vervuiling is en het rendement van landbouwgrond daalt, dan is het tijd om iets anders te doen.”

En dat deed Faber de afgelopen jaren al. Als CEO versnelde hij volgens het FD de strategie van Danone, gericht op gezondheid. Nadat in de jaren negentig snoep- en chocolademerken al waren afgestoten, deed Faber ook de koekjesdivisie van de hand. Het vrijgekomen geld werd gebruikt voor de overname van de babyvoedingstak van Numico.

Biologische voeding

Onlangs kocht Faber bovendien het Amerikaanse bio-bedrijf WhiteWave aan. Deze deal van € 12,5 mrd moet de marktpositie van Danone in biologisch fors verhogen. Faber ziet daarnaast een toekomst voor gezond en lokaal. Volgens het FD zijn lokale merken nu al goed voor de helft van de totale omzet van € 21,94 mrd in 2016.

Bron: Het Financieele Dagblad | Foto: Fondapol - Fondation pour l'innovation politique, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)