04-06-2014 10:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlanders kopen steeds vaker dier- en milieuvriendelijk voedsel. In 2013 besteedden consumenten 10,8 procent meer aan duurzaam eten dan in 2012.

In 2013 gaven Nederlandse consumenten zo’n € 2,5 mrd uit aan duurzaam voedsel. Het is daarmee het vierde jaar op rij dat de verkoop van duurzame supermarktproducten stijgt.

Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2013, die jaarlijks wordt opgesteld door onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De onderzoekers bestudeerden de bestedingen in supermarkten, speciaalzaken en de buitenhuishoudelijke markt, zoals restaurants.

De monitor bestempelt niet alleen biologische producten als duurzaam, maar ook voedsel met een keurmerk zoals Fair Trade of MSC.

Supermarkten

Van al het gekochte voedsel, is 6,1 procent duurzaam. Vooral de verkoop van duurzame vis (+21 procent) en eieren (+15 procent) stijgt fors. Inmiddels heeft een op de drie verkochte eieren of visproducten een duurzaam keurmerk.

Met name supermarkten zien de omzet van deze producten toenemen, doordat 68 procent van alle duurzame producten in supermarkten wordt gekocht. Consumenten besteedden in 2013 13,5 procent meer aan duurzame supermarktproducten dan het jaar ervoor.

Bij cateraars en restaurants viel de stijging aanzienlijk lager uit. De verkoop van duurzame producten steeg in deze sectoren met 3 procent ten opzichte van 2012.

Bron: NOS, Nuzakelijk, Monitor Duurzaam Voedsel 2013 | Foto:  Stan Dalone & Miran Rijavec via Flickr