19-12-2017 07:00 | Door: Chris Thijssen

Het Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) is in Zutphen gestart met de bouw van een fabriek voor de productie van neo-alginaat uit gezuiverd afvalwater van de zuivelfabrieken van FrieslandCampina in Borculo en Lochem.

Vanaf voorjaar 2019 wordt de nieuwe grondstof gewonnen uit het restwater van FrieslandCampina (zie onderstaande infographic). Voor het winnen van neo-alginaat gaat het waterschap gebruikmaken van Nereda-technologie. De nog te bouwen Nereda-installatie zuivert het restwater en onttrekt neo-alginaat uit het slib.

Download de infographic

Duurzame grondstof

Door zijn watervasthoudende en -afstotende eigenschappen, biedt neo-alginaat diverse mogelijkheden voor toepassing in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw, de papierindustrie en de bouwsector. Zo is de duurzame grondstof onder meer toepasbaar als verdikkings-/lijmmiddel, coating en stabilisator.

Tot nu toe wordt alginaat volgens WRIJ gewonnen uit zeewier in China. Door straks alginaat te winnen uit slibkorrels, die worden gevormd bij het Nereda-zuiveringsproces, kan de grondstof volgens het waterschap duurzamer, goedkoper en breder inzetbaar op de markt worden gebracht.

Primeur

Het waterschap en de andere projectpartners hebben met de terugwinning van neo-alginaat uit restwater naar eigen zeggen een wereldprimeur te pakken.

Bron: FrieslandCampina | Foto: Shutterstock.com