21-12-2017 07:35 | Door: Chris Thijssen

Het aantal melkveehouders dat een vorm van weidegang toepast, is het afgelopen seizoen gegroeid naar 80,4 procent. Dat is 1,5 procentpunt meer dan in 2016.

Tijdens het weideseizoen 2017 nam met name het percentage melkveebedrijven toe dat volledige weidegang toepaste, naar 73,2 procent. Onder volledige weidegang wordt verstaan dat melkgevende koeien minimaal 6 uur per dag en ten minste 120 dagen per jaar in de wei lopen of dat koeien minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 720 uur per jaar buiten komen. In 2016 lag het aandeel van melkveehouders die volledige weidegang toepasten, nog op 70,5 procent.

Weidegang

De toename van het percentage weidegang is voor een belangrijk deel te danken aan het aantal melkveebedrijven dat voor het eerst is gaan weiden, meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Enkele honderden veehouders besloten hun koeien buiten te laten lopen, nadat zij hun vee eerder nog het hele jaar op stal hielden.

De groei van het aantal nieuwe weiders is volgens de NZO het gevolg van acties die partijen in de zuivelketen ondernemen om weidegang te stimuleren. Zo keren verschillende zuivelondernemingen een premie uit aan veehouders die hun koeien buiten laten lopen en brengen zij meer producten van weidemelk op de markt.

Lees ook:

Met de toegenomen weidegang heeft de zuivelketen de doelstelling van het Convenant Weidegang bijna gerealiseerd. In het convenant streven 82 zuivelpartijen naar behoud van weidegang van melkvee op minimaal het niveau van 2012, dat destijds op 81,2 procent lag.

De partijen zien de toepassing van weidegang als een duurzame maatregel, die voordeel oplevert voor zowel het milieu en koeien als de melkveehouder. Zo zou de koe in de wei minder angst en pijn ervaren en minder antibiotica nodig hebben.

Daarnaast kan weidegang een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en aan de aanwezigheid van weidevogels. Zo zorgt de begrazing van koeien voor variatie in het land. Ook komen op de koeienmest insecten af, die op hun beurt vogels aantrekken. 

Bron: Nederlandse Zuivel Organisatie | Foto: Shutterstock.com