09-01-2018 09:08 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse export van quinoa nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. Dat maakt Nederland de grootste quinoa-exporteur van de Europese Unie (EU).

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Quinoa is een graanachtig gewas dat oorspronkelijk uit het Andes-gebied in Zuid-Amerika komt. Het gewas is rijk aan essentiële aminozuren en bevat geen gluten. In Nederland wordt sinds enkele jaren ook in beperkte mate quinoa geproduceerd, onder meer door telers die zijn verbonden aan de Dutch Quinoa Group.

Quinoa-import

Naast de export van quinoa steeg ook de import de afgelopen jaren. Zo importeerde Nederland in 2016 circa 5,5 miljoen kilo quinoa, ruim drie keer zoveel als vier jaar geleden. In het eerste halfjaar van 2017 bedroeg zowel de import als de export van quinoa 2,1 miljoen kilo.

Volgens het CBS is ruim 63 procent van de geïmporteerde quinoa niet bestemd voor de Nederlandse markt, maar wordt die weer uitgevoerd. Het overige deel blijft voor consumptie in Nederland. In 2016 was meer dan 2 miljoen kilo geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in eigen land. Vier jaar eerder was dit nog 267.000 kilo.

De meeste quinoa die Nederland invoert, is afkomstig uit Zuid-Amerika. In 2016 importeerde ons land 5,4 miljoen kilo (inclusief doorvoer) uit het continent, bijna 90 procent van het totaal. Peru is veruit het belangrijkste importland, met bijna 4,1 miljoen kilo, gevolgd door Bolivia met ruim 0,9 miljoen kilo en Chili met 0,4 miljoen kilo. Ook importeert Nederland quinoa uit Europese landen, met name uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Deze stroom is hoofdzakelijk bedoeld voor wederuitvoer en doorvoer.

Met 5,5 miljoen kilo is Nederland de tweede grootste importeur van quinoa in de EU. Alleen Frankrijk importeert meer, ongeveer 6,3 miljoen kilo. Duitsland volgt als derde, met 5,2 miljoen kilo.

Europese export

Nederland exporteert vooral naar Europese landen: 93 procent van de quinoa die Nederland in 2016 verliet, ging naar een ander EU-land. De belangrijkste bestemmingen zijn Duitsland en Oostenrijk. Ook vinden kleine hoeveelheden hun weg naar Azië en de Verenigde Staten.

Nederland is volgens het CBS veruit de grootste exporteur van quinoa in de EU. Frankrijk en Duitsland volgen op afstand, met respectievelijk 1,5 en 1,3 miljoen kilo in 2016.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek | Foto: Adobe Stock