10-01-2018 07:29 | Door: Chris Thijssen

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft het vergadercentrum van zijn kantoor in Naaldwijk uitgerust met een klimaatplafond dat de ruimte efficiënt verwarmt en koelt. Dat levert energiebesparing op.

Het gaat om een PCM Klimaatplafond van de bedrijven Hunter Douglas en OC Autarkis. Het klimaatplafond bevat onder meer warmte-accumulerende Phase Change Materials (PCM)-panelen, die extra koelvermogen leveren.

Dit materiaal slaat ’s nachts de koude buitenlucht op en geeft die overdag af aan de binnenruimte. Daardoor ontstaat volgens de bedrijven een gelijkmatiger binnenklimaat, waarbij temperaturen niet onder de 21 graden Celsius en niet boven de 26 graden Celsius komen.

Energie-efficiëntie

Gebruik van het klimaatplafond leidt volgens Jeroen Rietkerk, gebouwadviseur van Royal HaskoningDHV voor Royal FloraHolland tot energie-efficiëntie. “Extra koelvermogen betekent een hoger energieverbruik. De extra energie die het PCM Klimaatplafond verbruikt, is echter 10 procent lager dan het bijkomende energieverbruik van andere koeltechnieken die gebruikmaken van een gekoeld watersysteem.”

Dankzij gebruik van het klimaatplafonds is de aanleg van een gekoeld waterleidingnetwerk, aangesloten op de centrale koelinstallatie, niet nodig. Dat is volgens Hunter Douglas voordeliger en vraagt geen onderhoud.

Bron: Hunter Douglas | Foto: Hunter Douglas