12-01-2018 10:40 | Door: Chris Thijssen

De Finse zuivelproducent Valio brengt plantaardige zuivelproducten, gemaakt van haver, op de markt. Daarmee speelt het bedrijf in op de vraag naar lokale en plantaardige producten.

Het gaat om yoghurtachtige drankjes in verschillende smaken, op basis van Finse haver. Met de nieuwe producten wil Valio zijn productrange van plantaardige producten aanvullen, zodat consumenten uit een groter aanbod kunnen kiezen. Zij zouden bovendien vragen naar plantaardige en lokale producten, stelt het bedrijf. Plantaardige zuivelproducten zijn interessant voor mensen met bijvoorbeeld lactose-intolerantie en veganisten.

Volgens de zuivelproducent blijft dierlijke melk, ook in de toekomst, echter de focus van zijn operaties. “We geloven in het succes van hoogwaardige, smaakvolle melkproducten, en de nieuwe productinnovaties vullen ons aanbod aan”, zegt Vesa Kaunisto, chairman of the board bij Valio, in een persbericht. “Valio en onze boeren zijn succesvol als we luisteren naar consumenten en als we een variëteit aan opties voor verschillende situaties bieden.”

De haverproducten zijn vanaf februari verkrijgbaar in Finse supermarkten en vanaf het voorjaar in Zweedse supermarkten.

Investering in kweekvlees

Afgelopen week deed een vergelijkbare situatie zich voor, toen de Duitse pluimveeverwerker PHW een samenwerking met de start-up SuperMeat aankondigde. Samen willen de bedrijven de ontwikkeling van kweekvlees versnellen. 

De samenwerking is een opvallende stap voor een pluimveeverwerker. CEO Peter Wesjohann zegt daarover: “Bij PHW hebben we keer op keer de gebaande paden verlaten bij het uitvoeren van onze activiteiten. Deze aanpak vergemakkelijkt niet alleen de ontwikkeling van de beste dierenwelzijnsconcepten in onze kernactiviteiten voor pluimvee, maar zal ook leiden tot de versterking van ons veganistisch productportfolio, wat onze leidende rol in de wereldwijde consumententrend naar een schoner, proteïnerijker dieet bevestigt.”

Bron: Valio | Foto: Adobe Stock