24-01-2018 09:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het totale percentage glastuinders dat bereid is om te investeren in zonnepanelen is in de afgelopen 5 jaar gestegen naar ruim 16 procent. Daarnaast maakt bijna 12 procent van de glastuinders op dit moment al gebruik van zonnepanelen.

Dit blijkt uit de GlastuinbouwScanner 2017 van AgriDirect, een jaarlijks terugkerende, telefonische inventarisatie onder zo’n 3.200 Nederlandse glastuinbouwbedrijven.

Met de bovenstaande percentages zet de stijgende trend van het gebruik van zonnepanelen zich voort. Het hoogste percentage zonnepanelen die op dit moment gebruikt worden, is te zien bij glastuinbouwbedrijven met snijbloemen en bedrijven met opkweekmaterialen.

Investeringsplannen

Op het gebied van investeringsplannen in zonne-energie is er na een daling van bijna 2 procent in 2016, inmiddels weer een stijging van ruim 6 procent zichtbaar in 2017. Ook hierbij is het percentage, net als bij het aantal gebruikte zonnepanelen, het hoogste bij glastuinbedrijven met opkweekmateriaal. De glasgroentelers hebben nu relatief gezien nog de minste investeringsplannen.

Klimaatneutraal

“We zijn blij met de stijging en deze zal zich ook verder doorzetten”, reageert Wim van den Boomen, bestuurder van LTO Glaskracht Nederland, in het persbericht van AgriDirect.

“Daarnaast staat onze visie en missie in het teken van ‘Verantwoorde Glastuinbouw’. Dit houdt in dat nieuwe kassen vanaf 2020 klimaatneutraal zullen zijn. Bovendien zullen bestaande kassen op een economische rendabele manier produceren, met de helft van de fossiele brandstof ten opzichte van 2011.”

Auteur: Britt van den Elshout

Bron: AgriDirect | Foto: Martin Abegglen via Flickr.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)