26-01-2018 13:52 | Door: Chris Thijssen

Unilever en het Indonesische palmoliebedrijf PT Perkebunan Nusantara (PTPN) hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend, met het voornemen om in Indonesië gezamenlijk lokale palmoliefabrieken en -boeren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun productie.

De partijen willen de lokale palmoliesector ondersteuning bieden bij het tegengaan van ontbossing en de exploitatie van mensen en gemeenschappen en bij het behoud van veengebieden. De samenwerking moet leiden tot hogere opbrengsten en een beter levensonderhoud voor lokale boeren en fabrieksarbeiders.   

PTPN, dat in handen is van de overheid, is een grote speler in de Indonesische palmolie-industrie en werkt met een groot netwerk van kleinschalige palmolieboeren. Als onderdeel van de samenwerking verschaft PTPN Unilever toegang tot zijn palmoliefabrieken en de toeleverende boeren.

Unilever gaat de fabrieken en boeren ondersteunen om duurzaamheidscertificering te verkrijgen. Om dat te bereiken, zet het bedrijf een combinatie van middelen in, zoals financiering en technische expertise.

Duurzame palmolie

“Unilever heeft de ambitie om duurzame palmolie mainstream te maken. We hebben hard gewerkt om dit te realiseren en we hebben onze aanpak de afgelopen jaren verder ontwikkeld. We zijn betrokken bij verschillende partnerships om kleinschalige boeren te helpen bij het verbeteren van hun oogsten, terwijl het milieu en de lokale gemeenschappen worden beschermd”, zegt Marc Engel, chief supply chain officer van Unilever, in een persbericht.

“Het memorandum van overeenstemming met PTPN is de eerste keer dat we dit zogeheten produce-protect-model op grote schaal kunnen toepassen – ons partnership zal zorgen voor een positieve impact in Indonesië, vanuit een ecologisch, sociaal en economisch perspectief. Dat maakt de samenwerking uniek in de industrie.”

Lees ook:

Bron: Unilever | Foto: Adobe Stock