13-02-2018 17:23 | Door: Martijn van der Donk

Tuinders in het Noord-Hollandse Andijk kunnen komende herfst met de helft minder gas. Het aardwarmteproject aan de Nieuwe Dijk blijkt genoeg capaciteit te hebben om 130 hectare aan kassen van warmte te voorzien. Dat blijkt uit de laatste test.

In het project wordt een put van circa 2 kilometer geboord. Het water dat naar boven wordt gepompt is circa 80 graden en daarmee warm genoeg om een deel van de kassen mee te verwarmen.

Einddoel is zonder gas

Laurens Vlaar is manager Vergunningen & Veiligheid bij de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW), de organisatie die samen met de lokale tuinders het geothermie-project is gestart. "Het uiteindelijke doel is om zonder gas te kunnen. Om door een combinatie van verschillende technieken, waar geothermie er een van is, te zorgen voor een duurzame en onafhankelijke energievoorziening. Een die het milieu niet of nauwelijks meer belast. Vooralsnog toekomstmuziek, maar door projecten als deze wordt wel een belangrijk begin gemaakt."

Ervaring geothermie

ECW heeft al ervaring opgebouwd met geothermie. Bij Agriport A7 heeft ECW in combinatie met glastuinbouwers al een aardwarmteproject voltooid. Hier zijn zes putten geboord.

Benieuwd hoe geothermie werkt?

  • Bekijk hier de infographic

Bron: Greenport NHN | Afbeelding: Adobe Stock