16-02-2018 10:32 | Door: Martijn van der Donk

Eind dit jaar kan paprikateler NH Paprika zijn kassen verwarmen met restwarmte van HVC. Het glastuinbedrijf wordt dan aangesloten op het warmtenet van het afval- en energiebedrijf. Beide partijen tekenden daarvoor deze week een overeenkomst.

Op basis van deze overeenkomst investeert HVC in het doortrekken van het bestaande warmtenet naar glastuinbouwgebied Alton. In maart 2018 starten de werkzaamheden voor het 8,5 kilometer lange tracé richting tuinbouwgebied.

2030 tuinders volledig duurzaam

Daarmee kunnen de glastuinbouwbedrijven in Heerhugowaard straks met duurzame warmte hun kassen verwarmen. Dit is een belangrijke stap in het waarmaken van de ambitie van de ondernemers om in 2030 voor de teelt van gewassen geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen.

NH Paprika is met 11 hectare paprika’s en 5 miljoen kuub gas per jaar nu de grootste gasgebruiker in het Altongebied. De aansluiting op het warmtenet levert een forse verduurzaming op, vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 4.000 woningen. “Waarschijnlijk ben ik daarmee in één klap de meest duurzame paprikakweker van Nederland en klaar voor de stappen die veel glastuinbouwbedrijven nog moeten gaan maken”, aldus eigenaar Marcel Numan.

Huizen en kantoren duurzaam verwarmd

De geleverde groene warmte via het warmtenet levert een verduurzaming op voor de gehele gemeente Heerhugowaard. Naast de glastuinbouw kunnen ook woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere voorzieningen de komende jaren op het warmtenet worden aangesloten. In november 2017 heeft de gemeenteraad zich ten doel gesteld om de komende tien jaar tenminste 2.500 woningen aan te sluiten op het warmtenet.

HVC speelt ook een belangrijke rol bij het versnellen van de transitie naar duurzame in het Westland. Het afval- en energiebedrijf werkt daarin samen met netbeheerder Westland Infra Groep.

Bron: HVC | Afbeelding: Shutterstock