20-02-2018 14:35 | Door: Martijn van der Donk

De geitenzuivelsector lanceert in april het programma Duurzame Geiten Zuivel Keten. Voor geitenhouders wordt met dit programma inzichtelijk hoe ze scoren op zaken als energiegebruik, welzijn, levensduur en antibioticagebruik.

Puntensysteem op duurzaamheid

Door een puntensysteem te koppelen aan het programma kunnen geitenzuivelondernemingen geitenhouders met een hoge score op het gebied van duurzaamheid belonen of minimale eisen stellen op het gebied van duurzaamheid.

Het systeem is dynamisch; jaarlijks worden de onderwerpen op basis van actualiteiten opnieuw beoordeeld. Onderwerpen kunnen afvallen of er kunnen nieuwe onderwerpen worden toegevoegd.

Bio Goat Meat

Met het programma Duurzame Geiten Zuivel Keten zet de geitenzuivelbedrijven een belangrijke nieuwe stap naar een duurzame sector. Vorige week besloten 30 biologische melkgeitenbedrijven te gaan samenwerken op het gebied van duurzaamheid. In de coöperatie Bio Goat Meat slaan zij de handen ineen op het gebied van duurzaam fokken en vermarkten van geitenvlees.

Eén van de problemen die speelt in de geitensector is dat jonge bokjes vaak direct na de geboorte worden geslacht of op transport worden gezet naar mesterijen in Zuid-Europa.

Bron: Agroholland