22-02-2018 13:31 | Door: Martijn van der Donk

Heineken timmert hard aan de weg op het gebied van duurzaamheid. Uit het duurzaamheidsrapport die deze week naar buiten kwam blijkt dat de brouwer flink wat vooruitgang heeft geboekt. Ook de ambitie voor de lange termijn is groot.

De brouwer verlaagde in 2017 de CO2-uitstoot met ruim 6 procent (6,1 kilogram CO2 per geproduceerde hectoliter bier). Daarmee loopt Heineken voor op schema wat betreft zijn doelstellingen voor 2020. Het bierimperium slaagde er absolute zin in om de uitstoot met 7 procent terug te dringen, ondanks een stijging van het productievolume van 57 procent sinds 2008.

Watergebruik gedaald

Het gemiddelde watergebruik per geproduceerde liter bier (3,2 liter) bleef stabiel in vergelijking met vorig jaar. In eerdere jaren heeft de bierproducent daar wel grote stappen gezet. Zo is het gemiddelde waterverbruik sinds 2008 met 29 procent gedaald.

In 2017 was 28 procent van de ruwe materialen die Heineken gebruikt afkomstig van een duurzame bron. De komende jaren wil de bierbrouwer voor de productie in Afrika en Azië nog meer gebruik maken van lokale boeren als het gaat om de levering van ruwe grondstoffen.

Naar 70 procent duurzame energie

De plannen voor de langere termijn zijn zeker niet minder enthousiast. Dat blijkt uit het ‘Drop the C-programma’ dat Heineken vorige week lanceerde. Belangrijkste doelstelling is om het aandeel duurzame energie in de productie (warmte en stroom) te verhogen van 14 procent (huidige niveau) naar 70 procent in 2030. Dat doel moet bereikt worden zonder certificaten.

Uitdaging duurzame warmte

De stap naar duurzame warmte zal de grootste uitdaging worden de komende jaren. Warmte is veruit het grootste onderdeel (70 procent) van de energiemix van Heineken. Het huidige aandeel van duurzame warmteopwek is slechts 7 procent. Volgens Heineken is het nu nog vaak lastig om een betrouwbare en ook commercieel succesvolle warmtebron te ontwikkelen. Al lopen er in Azië en Zuid-Amerika wel diverse projecten om afval om te zetten in duurzame warmte.

Duurzame stroom

In de doelstelling om het aandeel duurzame stroom te vergroten is Heineken al een stuk verder. Het aandeel duurzame stroom is nu 29 procent. Veel brouwerijen (Nederland, Oostenrijk, Singapore, Italië) draaien al grotendeels op zonne- en/of windenergie.

Heineken wil ook de verpakkingslijn, de distributie en het koelingsproces verder gaan verduurzamen. Binnen twee jaar komt het bedrijf met nieuwe doelstellingen. 

  • Lees hier hoe Heineken vorig jaar presteerde op het gebied van duurzaamheid
  • Luister hieronder het interview met Jan-Willem Vosmeer, Corporate Social Responsibility manager bij Heineken.

 

Bron: Heineken | Afbeelding: Shutterstock