26-02-2018 15:54 | Door: Martijn van der Donk

De Nederlandse aardbeienteelt moet op de schop om te verduurzamen. Dat stelt de Brabantse aardbeienteler Michiel Penninx. De sector leunt nog teveel op bestrijdingsmiddelen, vindt Penninx. Samen met een collega-teler en 5 toeleveranciers is hij een werkgroep gestart die duurzamere teeltmethodes onderzoekt.

Een noodzaak, want het verduurzamen leeft nog niet sterk onder de telers, legt Penninx uit. "Natuurlijk, een aantal telers gebruikt bestrijders en biostimulanten, maar van werkelijke vooruitgang is geen sprake. Dat komt vaak door een gebrek aan kennis; de afgelopen jaren is de begeleiding van telers die willen verduurzamen nog niet erg sterk geweest."

Zwaardere eisen

Dat terwijl supermarktketens steeds zwaardere eisen stellen aan het aantal gebruikte werkzame stoffen en het residu. Penninx: “De consument heeft recht op een volstrekt betrouwbaar en veilig product. Daar moeten we aan werken. De mogelijkheden en de kansen zijn er." 

Volgens Mark van der Werf, consultant bij Koppert Biological Sustems, moeten Nederlandse aardbeientelers haast maken. Landen als Spanje, Marokko en Egypte lopen al voor op het gebied van teeltverduurzaming, aldus Van der Werf.

Verduurzaming aardbeienteelt

Volgens Van der Werf heeft de plantweerbaarheid een sleutelrol als het gaat om verduurzaming van de aardbeienteelt. Daarbij spelen naast gewasbescherming ook klimaat, de bodem, de bemesting, het water een rol. “De kennis daarvan is er vaak wel, maar deze kennis is nog veel te versnipperd. Dit verklaart waarom de begelei­ding tot nu toe niet goed genoeg was en waarom de samenhang tussen allerlei maatregelen soms nog ver te zoeken is.”

Deze kennisvelden zijn allemaal in de werkgroep vertegenwoordigd. De werkgroep wil nu een jaar lang informatie uitwisselen, kennis bij el­kaar brengen en de inzichten vergroten. Daarna worden prioriteiten vastgesteld.

Lees verderNieuw spuitsysteem gebruikt tot 75 procent minder bestrijdingsmiddel

Bron: Koppert | Afbeelding: Shutterstock