28-02-2018 11:00 | Door: Rianne Lachmeijer

Amsterdam opent vandaag een plasticvrije pop-up supermarkt. Volgens Plastic Soup Foundation is Amsterdam de eerste stad ter wereld met een plasticvrije supermarkt. Toch zijn er eerder soortgelijke initiatieven gestart. Deze verpakkingsloze supermarkten zijn echter weer gesloten.

Initiatiefnemer van het project is de internationale milieuactiegroep A Plastic Planet. De pop-up supermarkt bevindt zich in een aanbouw van een Amsterdamse vestiging van de Nederlandse supermarktketen Ekoplaza.

In de winkel zijn circa 700 plasticvrije producten te koop, die zijn voorzien van het Plastic Free-label. Dit keurmerk is ontwikkeld door A Plastic Planet en toont de consument dat er geen plastic in het product is verwerkt.

'Mijlpaal in strijd tegen plasticvervuiling'

“De opening van ’s werelds eerste plasticvrije pop-up-supermarkt is een mijlpaal in de wereldwijde strijd tegen plasticvervuiling”, zegt Sian Sutherland, medeoprichtster van A Plastic Planet.

“Decennialang kreeg de consument de leugen voorgeschoteld dat voedsel- en drankproducten niet zonder plastic kunnen. Een plasticvrije pop-up bewijst het tegendeel. Wij hopen dat andere supermarkten ter wereld in de voetsporen van Ekoplaza Lab zullen treden.”

Een plasticvrije zone

Ekoplaza wil het gebruik van plastic in de voedingsmiddelenindustrie en detailhandel terugdringen. De supermarktketen heeft de intentie om het concept van de pop-up supermarkt verder uit te rollen onder de noemer Ekoplaza Lab, zodat tegen het einde van dit jaar alle Nederlandse filialen een plasticvrije zone hebben.

Lees ook: Ekoplaza en Eosta voorkomen verspilling groente- en fruitoverschot

Verpakkingsloze supermarkten

In Nederland zijn eerder initiatieven geweest van compleet verpakkingsloze supermarkten. Bijvoorbeeld Bag and Buy in Utrecht en Opgeweckt Noord in Groningen. Deze zijn allebei gesloten, omdat er te weinig mensen kwamen.

Lees ook: Waarom voedselverpakkingen onmisbaar zijn

Bron: Plastic Soup Foundation | Afbeelding: Adobe Stock