07-03-2018 18:24 | Door: Britt van den Elshout

Het eten van minder rood en bewerkt vlees zorgt voor een lagere milieubelasting. Daarnaast kan het vervangen van alle frisdranken en alcoholische dranken ook bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot.

Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor het onderzoek is data uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 voor volwassenen gebruikt.

Mensen die een relatief milieubelastend voedingspatroon hebben, kunnen door hun vleesporties te verkleinen en meer water te drinken een goede bijdrage leveren aan het milieu. Voor vlees geldt dat een portievermindering van 75 procent zorgt voor een verminderde broeikasgasuitstoot van 23 procent van het totale voedingspatroon. Het drinken van kraanwater in plaats van andere dranken heeft iets minder effect, maar is zeker niet verwaarloosbaar. Bij mannen kan de uitstoot met 9 procent verlagen en bij vrouwen met 6 procent.

Aangezien voedsel verantwoordelijk is voor 20 tot 30 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot, blijft het belangrijk om de voedselconsumptie te verduurzamen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de veranderingen in het voedingspatroon ook zorgen voor een betere gezondheid. Het verlaagde de inname van verzadigd vet en suiker.

Lees ook:

Foto: Adobestock