06-04-2018 11:00 | Door: Britt van den Elshout

De universiteiten van Antwerpen en Gent hebben in samenwerking met bedrijven een nieuwe meststof ontwikkeld op basis van microben (bacteriën). De microben worden gewonnen uit nutriënten afkomstig uit verloren afval- en reststromen.

In totaal hebben de bio-ingenieurs van de universiteiten drie types microben gekweekt: aerobe heterotrofen, purperbacteriën en microalgen. Na het drogen van de microben ontstaat er een oranje, groen of paars poeder dat goed bewaard kan worden. De poeders kunnen apart of in combinatie met elkaar worden gebruikt. In het laatste geval ontstaat er een soort meststoffencocktail. Verder zijn ze geschikt voor de kweek van gewassen en sierplanten.    

Uitkomsten van het onderzoek

De microben zijn op een aantal planten getest, waaronder de tomatenplant en peterselie, en hieruit blijkt dat ze even goed werken als een organische meststof, in sommige gevallen zelfs beter. Er is volgens de onderzoekers ook een sterke indicatie dat planten die bemest worden met microalgen een verhoogde resistentie hebben tegen de schimmelziekte meeldauw. Dit onderzoek moet echter nog worden afgerond.

Verspilling van nutriënten

In Vlaanderen en vele regio’s in Europa gaan er grote hoeveelheden nutriënten zoals koolstof en stikstof verloren in afval- en reststromen. Dit komt mede door de hoge import van voeders en meststoffen, intensieve landbouwindustrie en een hoge bevolkingsdichtheid. De vervolgstap van de studie is de opschaling van microbiële meststoffen om ze marktklaar te maken. Op deze manier kan de innovatie bijdragen aan een circulaire en biogebaseerde economie in Vlaanderen en Europa. 

Lees verder:

Bron: Universiteit Antwerpen | Foto: Adobe Stock