16-04-2018 15:25 | Door: Britt van den Elshout

De 'echte prijs' van vlees ligt gemiddeld tussen de 26 en 53 procent hoger dan de gemiddelde winkelprijs. Bij de echte prijs wordt rekening gehouden met externe kosten zoals schade aan milieu, natuur en gezondheid. 

Dit blijkt uit een onderzoek van CE Delft in opdracht van Natuur & Milieu.

De werkelijke vleesprijs

De echte prijs van het vlees is berekend door bij de huidige winkelprijs de externe kosten en de te ontvangen subsidies op te tellen. Vervolgens worden de externe baten hier weer vanaf gehaald. Bij de ontvangen subsidies gaat het om sectorspecifieke subsidies en belastingen die invloed hebben op de prijs van het vlees. BTW, inkomstenbelastingen en vennootschapsbelastingen tellen dus niet mee. Bij externe baten moet gedacht worden aan het feit dat koeien in de wei zorgen voor een mooi landschap. 

Bij de berekening van de prijzen werd gekeken naar de vleessoorten kip, varken en rund. De echte prijs van kippenvlees ligt het dichtst bij de reguliere winkelprijs. Voor kippenvlees zou de prijs namelijk 26 procent hoger moeten zijn. Rundvlees zou gemiddeld 40 procent duurder moeten zijn en varkensvlees maar liefst 53 procent.

In totaal is de netto maatschappelijke schade van de Nederlandse vleesconsumptie circa € 4,5 mrd per jaar. Dat is de onbetaalde rekening voor het eten van vlees.

Nederlandse vleesconsumptie

De vleesconsumptie is van 2009 tot 2015 licht gedaald, maar in 2016 juist weer gestegen. Op deze manier komt de eiwittransitie, waarbij dierlijke eiwitten deels worden vervangen door plantaardige, niet van de grond. Volgens het rapport zou het verhogen van de vleesprijzen de eiwittransitie kunnen steunen. Op deze manier zou de maatschappelijke schade die de vleesconsumptie veroorzaakt, verminderd kunnen worden. 

De grootste boosdoeners

De maatschappelijke schade kan worden opgedeeld in diverse categorieën. De grootste schadepost is de milieuschade door intensieve veehouderij. Het gaat daarbij voornamelijk om de uitstoot van ammoniak die de luchtkwaliteit verslechtert. Dit is nadelig voor het milieu en voor de gezondheid van de mensen.

Varkensvlees is verantwoordelijk voor € 1,8 mrd aan schade op het gebied van milieu, gevolgd door rund- en kippenvlees. Klimaatschade is de op één na grootste schadepost als het gaat om externe kosten. 

Download hier het gehele rapport

Lees ook:

bron: CE Delft | Foto: Adobe Stock