17-04-2018 13:00 | Door: Martijn van der Donk

Zuivelcoöperatie Friesland Campina wil een nieuwe duurzame melkstroom op de markt brengen. In de gecertificeerde Top-Zuivellijn wordt extra aandacht besteed aan natuur, klimaat en dierenwelzijn.

De melkstroom voldoet aan alle eisen op het gebied van weidegang en de nieuwe standaard voor grondgebondenheid.

Vooroplopende leden-melkveehouders die zich inzetten op duurzame en speciale melkstromen, krijgen een hogere beloning. Tevens bouwt FrieslandCampina zijn bestaande duurzame en speciale melkstromen verder uit. De eerste zuivelproducten uit de toplijn zullen naar verwachting in 2019 in het schap van de supermarkten liggen.

Lees verder:  'Grondgebonden melkveehouderij wordt de toekomst'

Ruimte voor groei

Naast de inzet en hogere beloning op duurzame en speciale melkstromen houden leden-melkveehouders de ruimte om te groeien. Groei van het melkaanbod is mogelijk binnen de ruimte van een vooraf overeengekomen groeiafspraak gebaseerd op de marktgroei. Meer productie van melk dan de marktgroei leidt tot een inhouding op het melkgeld.

Hein Schumacher, CEO Koninklijke FrieslandCampina N.V.: “Met de versnelling van onze duurzaamheidsinspanningen leggen we de lat voor zuivel hoger. De introductie van onze duurzame Top-Zuivellijn is daar een sprekend voorbeeld van. Steeds betere voeding voor onze consumenten met goede inkomsten voor onze melkveehouders, daar draait het om voor nu en in de toekomst.”

Bespreken met leden

De komende maanden zal FrieslandCampina de voorstellen met zijn leden-melkveehouders bespreken. De besluitvorming, met invoering per 1 januari 2019, zal in de loop van dit jaar plaatsvinden. 

Lees verder: 

Bron: Friesland Campina | Afeelding: Friesland Campina