31-05-2018 11:00 | Door: Britt van den Elshout

De Europese Commissie heeft nieuwe regels voorgesteld om hergebruik van water in de landbouw te bevorderen. Boeren moeten optimaal gebruik gaan maken van niet-drinkbaar afvalwater, zodat de waterschaarste wordt verlicht en mens en milieu worden beschermd.

De Commissie pleit voor regels die bijdragen aan optimaal gebruik van gezuiverd afvalwater uit stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dit water is niet geschikt voor consumptie, maar wél voor irrigatie. Om de kwaliteit van het water te waarborgen, wil de Commissie onder andere minimumvoorschriften opstellen voor het gezuiverde water.

Verder wordt er gevraagd om risicobeheer zodat het water veilig kan worden hergebruikt en om meer transparantie. Burgers moeten online toegang krijgen tot informatie over het hergebruik van water in hun land.

Hergebruik water kan efficiënter

Op dit moment wordt er in de Europese Unie veel minder water hergebruikt dan mogelijk is. Hergebruik van water is echter een stuk goedkoper en beter voor het milieu dan zoetwateronttrekking en -transport.

Daarnaast draagt het bij aan de verlichting van waterschaarste. Op een derde van het grondgebied van de Europese Unie heerst het hele jaar door waterschaarste. Daarnaast is het waarschijnlijk dat de zoetwatervoorraden kleiner en van slechtere kwaliteit worden door de onvoorspelbare weerspatronen.

Lees verder:

Bron: Europese Commissie | Foto: Adobe Stock