17-07-2012 10:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De visserij kan wereldwijd vijf keer meer opbrengen als deze verduurzaamd zou worden.

Dat blijkt uit een Canadees onderzoek dat vorige week gepubliceerd werd. De wereldwijde visserij lijdt op dit moment €10 mrd verlies per jaar. Volgens de wetenschappers kan een duurzame visserij maar liefst €44 mrd per jaar opbrengen.

Verdwijnen van subsidies

Om deze opbrengst te realiseren, moet de visserijvloot met veertig tot zestig procent inkrimpen. Voor de overgebleven visserijen moeten er goede beheersystemen worden opgezet, die tot meer efficiëntie zullen leiden. Daarnaast moeten de overheidssubsidies op visserij verdwijnen. Op dit moment blijven namelijk veel verlieslijdende visserijen bestaan door overheidssubsidies.

Investering

De onderzoekers berekenden dat een volledige hervorming van de visserij €106 tot €240 miljard zal kosten, maar deze kosten zouden binnen twaalf jaar zijn terugverdiend. Binnen vijftig jaar kunnen de opbrengsten dan al drie tot zeven keer groter zijn dan de investering.

"Als milieu- en duurzaamheidsargumenten alleen niet volstaan om de regeringen te overtuigen om actie te ondernemen, dan moeten financiële argumenten dat wel kunnen", licht Rashid Sumaila, één van de auteurs, toe.

Bron: IPS Foto: Hellas Holiday